Szabályok

A darts egy ügyességi célba dobós játék. Ennek során a játékosok 3-3 darab kb. 20-25 grammos és kb. 10-15 cm hosszú darts nyilakkal dobnak a 237 cm távolságra és a közepénél (bull) 173 cm magasságra szerelt darts táblára.

A kör alakú darts táblán a tortaszelet-szerűen kialakított egyes területek (szektorok) valamint a belső (tripla) és a külső (dupla) körgyűrűk területei más-más pontértéket érnek.

A darts tábla értékei - Puskás Péter szerkesztése

A legelterjedtebb darts játék fajta az 501DO – azaz 501 dupla kiszálló. Ennek lényege, hogy a játék kezdetén mindkét játékosnak 501-501 pontja van. Az egymás után felváltva dobó játékosok a dobások során a 3-3 darts nyíllal elért értéket levonják az 501, aztán a maradék összegekből. A cél minél előbb nulla pontra leérni, melynek során az utolsó dobással egy dupla szektort kell eltalálni. Aki előbb ér le a nullába, az nyeri az adott kört, azaz „leg”-et. 

Az 501DO játékban a leggyorsabb győzelmi mód az ún. "9 nyilas". Ez azt jelenti, hogy összesen kilenc nyíl eldobása kell ahhoz, hogy a játékos 501 pontról 0 pontba érjen. Habár a 9 nyilas dobás sorozatnak több verziója is van, a legelterjedtebb a 180-180-141-es cerzió. Erre egy péda az alábbi mérkőzés részlet, amikor is a kétszeres világbajnok, a holland MIchael van Gerwen mutatja meg, hogyan is kell ezt csinálni. 

A darts két fő fajtája a soft és a steel. A soft az általában automatikusan számoló gépi táblára történő műanyag hegyű nyilakkal való játékot jelenti. A steel játék ezzel szemben acél hegyű nyilakkal sisal kender alapanyagú táblára való dobást jelent, ahol a játékosoknak maguknak kell számolni. 

 

 

A felszerelésekről, a testtartásról és sok minden másról széles ismeret anyag található a szakkönyvekben és az interneten.